tweede week vanuit Chiwidey - Reisverslag uit Bandung, Indonesië van Dorien Blooijs - WaarBenJij.nu tweede week vanuit Chiwidey - Reisverslag uit Bandung, Indonesië van Dorien Blooijs - WaarBenJij.nu

tweede week vanuit Chiwidey

Door: Dorien

Blijf op de hoogte en volg Dorien

15 Mei 2008 | Indonesië, Bandung

Heey allemaal,
hier weer een update. We zitten nu in de andere wijk van Bandung: Chiwidey. We hebben het mooiste uitzicht dat er bestaat, echt super. We kijken uit over de rijst-, boerenkool, peterselie- en lenteuitjesvelden. Het is geweldig.
Nadat ik vorige week vrijdag had gemaild, had ik sterk het gevoel dat ik naar onze moslimwijk moest gaan. Daar kwam ik wat bekende kinderen tegen en ook die moeder waar ik zo leuk, gebrekkig, indonesisch mee kon praten. Ik kreeg een tekening van Aben en Dishtri en dat was echt heel lief. Ik heb met een hoop vrouwen gepraat. Ik kan indonesisch een beetje verstaan als ze langzaam praten, hoewel het toch een uitdaging blijft! Nou komt het mooie van die middag: een vrouw vertelde dat ze net haar studie had afgerond en nu geen baan kon vinden. Ik heb toen gevraagd of ik voor haar mocht bidden en dat mocht!! Dat was zooo gaaf, ik biddend in een moslimwijk. Dat klinkt misschien niet zo speciaal, maar dat was het echt wel. In die wijk kan je niet over Jezus of God praten, je mocht niet zingen in die wijk en je bijbel meenemen, kon ook echt niet! God hoort je gebeden dus echt, geen twijfel mogelijk!!
Op zaterdag hadden we een health education. We wilden de kinderen in die wijk op een leuke manier leren hoe ze zichzelf moesten verzorgen. We hebben een toneelstukje gedaan hoe twee mensen opstonden en hun tanden gingen poetsen, gingen ontbijten en hun gezicht wasten. De handen van deze personen waren de handen van de mensen achter hen. Heel grappig dus. Daarna hebben een paar mensen van ons team de haren van de kinderen geknipt, vlechtjes in haren gemaakt en mochten de kinderen knutselen. Ik heb weer een hoop tekeningen gekregen. Heel erg leuk. Ze kennen me nu ook allemaal bij naam.
Op zondag (gefeliciteerd moeders met moederdag) hebben we een hele dag gewandeld naar 3 vulkanen toe. Het was een prayerwalk, maar de wandeling was zoo vermoeiend dat er niet heel veel van bidden terecht kwam. De vulkanen waren super mooi.
Na de wandeling zijn we yoghurt gaan kopen bij een boertje. Dat was heeerlijk!! Even terug naar het heerlijke holland!
Maandag vertrokken we vroeg naar Chiwidey. Na een hobbelige rit van 2 uur kwamen we aan. Wat ik al had gezegd hebben we een super uitzicht! Het dorpje staat op een heuvel (bandung ligt in de bergen) en je kijkt dus uit over het platteland. In het donker zie je allemaal lichtjes van de andere dorpen. Zo mooi! We zijn de tweede groep buitenlanders in het dorpje, dus we moeten nog heel voorzichtig zijn met praten over ons geloof. Het is vooral bidden en laten zien dat westerse mensen niet alleen slechte dingen brengen. We hebben dus best strenge kledingvoorschriften: shirtjes met mouwen, geen blote hals, geen blote buik of rug, broeken tot over de knie.
Maandagmiddag hadden we worship. Dat was echt heel speciaal. Je kan namelijk geen liedjes zingen, want dan weten ze dat we christenen zijn. We hebben toen samen Psalm 107 (geloof ik) gezongen, na elk zinnetje zegt deze psalm: zijn liefde duurt voor eeuwig. Het was echt zo krachtig en goed! God heeft ons niet voor niets creativiteit gegeven.
Daarna hebben we gerelaxed en het centrum bekeken. Het is best een eind lopen naar het centrum (ligt buiten het dorp) dus terug zijn we achterop scooters gegaan. Zoo leuk!!
Dinsdagochtend hebben we heel lang gepraat. Op de een of andere manier is het best zwaar om hier te zijn en heeft iedereen last van heimwee. Sommigen denken er zelfs over om naar huis te gaan. We hebben toen heel veel gebeden, want we weten dat we hier op de goede plek zitten en dat we dus niet naar huis moeten gaan. Het is alleen zo zwaar... Ook is het best lastig omdat we elkaar niet extreem goed kennen en we dus nog geen echt super team zijn. Dat begint wel te komen en daar hielp deze dinsdagochtend ook echt wel aan mee! Daarna hebben we heel praktisch op het land gewerkt. Wij, vrouwen, hebben onkruid uit de grond getrokken en de peterselie laten staan. Leo, de enige echte man in onze groep hahaha, ging met een schep de akker omrullen of hoe je dat ook wil noemen.
Dinsdagmiddag gingen we naar de enige kerk in omstreken. Daar hadden we toen worship, daar mocht het wel :). De kerk heeft nog maar 10 jongeren en daar loopt hun relatie met Jezus ook een beetje dood. We hebben toen gezellig met hen opgetrokken en dat was echt goed. Een hoop liedjes in het indonesich gezongen en in het nederlands.
Woensdagochtend hebben we weer op het land gewerkt. Deze keer hebben we lenteuien geplant. Dus de komende keren dat jullie lenteuien eten, denk dan aan mij, want misschien heb ik ze wel geplant hahaha. Woensdagmiddag gingen we naar een meneer die zijn verhaal deelde over hoe Jezus hem had geroepen om de mensen in Chiwidey over Hem te vertellen. Dat was best wel speciaal. De moslims hier lezen de koran wel, maar ze begrijpen niet wat erin staat. Als je de koran echt leest, staan er vaak in dat je ook de Bijbel en de Tora moet lezen en ook dat je Jezus moet gehoorzamen en naar God moet luisteren. Aan de hand van de Koran leert hij de moslims dus over Jezus. Dat was wel interessant. Daarna hebben we voor zijn dochter gebeden. Ze heeft diabetes en is sinds 15 dagen ook blind. Het was echt heel speciaal. Ik werd best emotioneel, moest denken aan hoe ik zelf genezen ben en hoe dankbaar ik daar eigenlijk voor mag zijn!! We hadden allemaal heel sterk het gevoel dat ze genezen zou worden. Na een tijdje kon ze licht zien en dat was heel gaaf. Eerst was het donker geweest in haar hoofd. Daarna zat er geen vooruitgang in en we wisten niet wat er achter zat. Toen kwamen we erachter dat ze met veel haat in haar hart zat en dat er veel dingen nog in de weg zaten. Ze heeft toen voor zoveel dingen vergeving gevraagd en toen heeft ze zelfs Jezus gezien. Ze is niet genezen van haar blindheid, maar van binnen is ze heel erg genezen. Het was zo gaaf dat Jezus echt liet zien dat Hij van haar houdt. Dat was voor mij echt super om mee te maken! Ook zijn wij op onze plek teruggezet: het gaat God niet om het uiterlijk, maar eerst om innerlijke genezing! 's Avonds wilden we uit eten maar het enige dat je hier kan kopen is: kippenkoppen, kippenpoten. Niet echt smakelijk volgens ons. UIteindelijk hebben we 1 pannenkoek kunnen eten en die was verrukkelijk!!! Nog nooit zo genoten van een pannenkoek!
Vandaag ben ik met Ben, Marjan en drie jongens van de kerk naar een meer gegaan. Het was een half uur achterop een scooter en dat was geweldig. We reden door theeplantages en dat was zoo mooi!! Heb mijn ogen uitgekeken!
Morgen gaan we naar Garut (sorry voor het foutje in mijn vorige bericht). Het is jammer dat we overal maar zo kort zijn, maja... langer gaat helaas niet...
Dankjulliewel voor jullie gebeden.
Liefs,
Dorien

p.s. voor nog meer berichten van ons team in het algemeen, kijk op: www.megadtsindonesia.waarbenjij.nu

• 15 Mei 2008 - 08:39

Henk:

Is het doel mensen van geloof te doen veranderen?

• 15 Mei 2008 - 09:10

Rob Minderhoud:

Hey Dorien,

Wat een gave verhalen allemaal!

Ff een tekst die jullie misschien mag bemoedigen: "Daarom, mijn geliefde broeders, weest standvastig, onwankelbaar, te allen tijde overvloedig in het werk des Heren, wetende, dat uw arbeid niet vergeefs is in de Here." (1 Kor 15:58)

Greetz and take care,
    Rob

• 16 Mei 2008 - 18:26

Anja V:

leuk om zo wat van je te horen, zelf een digibeet als ik kan "erbij". Veel goeds en veel plezier nog